تاریخچه ی طراحی لوگو
طراحی یک لوگوی خوب و حرفه ای بخش مهمی از روند موفقیت یک کسب و کار است.
از این رو که چگونه یک بیزینس موفق خود را در دنیای پر از رنگ و فرم امروز بیان میکند.
گاهی لوگو به تصویر کشیدن بخشی از زندگی یا نفس کشیدن است.
گاهی بیان دریافت ذهنی از فضای پیرامون ماست و یا بیان تصویری از یک اسم است.
و از بسیاری جهات، لوگو چیزی است که چهره ای را به نام نشان می دهد.
چه متوجه باشیم یا نه، اغلب از نظر احساسی و حتی فیزیکی به لوگوهای تبلیغاتی واکنش نشان
می دهیم.
برای همین وقتی قوسهای طلایی حرف M در لوگوی مک دونالد را میبینیم احساس گرسنگی به سراغمان می آید یا فرم های خطی لوگوب نایکی را میبینیم حسی از حرکت و هیجان را درک میکنیم. یا و از اینکه هر زمان که از کنار فروشگاه اپل رد میشویم، از داشتن آیفون سپاسگزاریم.
با این مقدمه کوتاه میپردازیم به سوالاتی اساسی درباره تاریخچه ی لوگو
1-از چه زمانی شرکت ها شروع به استفاده از لوگو کردند؟
2-برخی از طرح ها ی اولیه چه بودند؟
برای جواب دادن به پرسش های بالا ابتدا باید برگردیم به حدود هزاره ی چهارم قبل از میلاد
زمانی که مصریان باستان خط هیروگلیف را توسعه دادند.

در این تصویر چه میبینیم؟ بله خطوطی منحنی، مربع، خطوط شکسته که اشکالی بسیار ساده
و گویا را پدید آورده اند.
مصریان باستان از این تصاویر ساده برای برقراری ارتباط در جامعه روزمره استفاده می کردند،
دقیقا همانطور که امروزه لوگوهای مدرن نشان دهنده برندها و در تلاش برای برقراری ارتباط با مشتریانشان هستند.
در هزاره سوم قبل از میلاد نیز رومیان باستان از مارک های آهن داغ برای علامت گذاری دام های خود استفاده می کردند. این عمل به غرب قدیم در آمریکا منتقل شد، جایی که کشاورزان گاوهای خود را با یک آرم علامت گذاری می کردند تا راهی برای نشان دادن مالکیت باشد.
در پانصد قبل میلاد نیز یونانیان باستان از جغدها برای نماد خرد و دانش استفاده می کردند. این دست نقوش سمبلیک بر روی سکه های برنزی ، سفال و سایر آثار هنری آن دوران دیده میشود.
همچنین در یونان باستان چهارصد قبل میلاد ، فیدیاس، مجسمه ساز یونانی، نسبت طلایی را توسعه داد. این فرمول ریاضی برای ساخت پارتنون در آتن استفاده شد و امروزه نیز بر تمامی رشته های هنری و معماری تأثیر گذار است.
فلزکاران در قرون وسطی برای خانواده های اشرافی نشان های خاص خانواده را بر روی سپر ها کنده کاری میکردند. همچنین این تصاویر اختصاصی برای تزئین بنرهایی که در جنگ حمل می شدند نیز استفاده می شد که نشانی غرور آفرین و وفاداری به “برند” خانواده را نشان می داد.
Stella Artois آبجوساز محبوب بلژیکی، یکی از اولین کسانی بود که از لوگو برای شرکت خودش
استفاده کرد. هرچند تبلیغات تقریباً به اندازه امروز پیشرفته نبود و بطریهای امروزی آبجو تا 500 سال دیگر مورد استفاده قرار نگرفتند اما لوگوی استلا را به یک پیشگام واقعی تبدیل کرد.
حدفاصل قرن 17 تا 19 تبلیغات روزنامهها و مجلات محبوب شدند، به این معنی که شرکتها میتوانستند با تبلیغات دهان به دهان بیشتر مورد توجه قرار گیرند. در این زمان، بسیاری از برندها از مدتها قبل شروع به استفاده از لوگو کرده بودند ، اگرچه آنها فقط به صورت سیاه و سفید چاپ می شدند.
یوهان ولفگانگ فون گوته، سیاستمدار آلمانی اولین کسی بود که بصورت آکادمیک و علمی درباره تاثیرات روانشناسی رنگ تحقیق کرده و چرخه رنگ را ابداع کرد. کتاب او با عنوان «نظریه رنگها» به این موضوع میپردازد و روانشناسی رنگ در طراحی لوگو
در اروپا آبجوسازی باس که در سال 1777 در بریتانیا تأسیس شد، اولین لوگوی علامت تجاری دولت بریتانیا را به نمایش گذاشت. این لوگو به قدری محبوب بود که در رمان جیمز جویس، “اولیس” به آن اشاره شد.
با پیشرفت صنعت چاپ شاهد دگرگونی لوگوها هستیم.
کرومولیتوگرافی Chromolithography یا چاپ رنگی توسط لوئیس پرنگ در بوستون اختراع شد. در اوایل نوزدهم فلز یک ماده بسیار محبوب بود، به طوری که آرم هایی روی قوطی های تنباکو، جعبه های غذا، جاکلیدی، سینی ها، تابلوها و بسیاری موارد دیگر چاپ می شد.
چاپ افست، شاخه ای از کرومولیتوگرافی بود که بیشتر برای تبلیغات مجلات، پوسترها، کاتالوگ ها و بسته بندی محصولات استفاده می شد.
Macy’s، Colgate و Budweiser چند شرکتی بودند که برای اولین بار در آمریکا لوگوی خود را با این فناوری چاپ کردند.
شروع قرن بیستم همراه بود با جنبش های جدید و آوانگارد هنری
جان کادبری، ویلی ونکا John Cadbury, the Willy Wonka از بریتانیا، یکی از اولین کسانی بود که لوگوی خود را مستقیماً روی بسته بندی محصول چاپ کرد. این نوار شکلات پرفروش با فونت عجیب و غیر متعارف و رنگ های چشم نواز روی لفاف بسیار مورد توجه قرار گرفت.
نمونه دیگر تکنیک چاپ که بسیار مورد توجه قرار گرفت چاپ اسکرین بود که امکان چاپ لوگو بر روی سطوح مختلف را فراهم کرد. حدود چهل سال بعد، این فناوری به یکی از جریان های اصلی نشر محصولات هنری بدل شد و برای تبلیغات روی تی شرت ها، کیف های حمل و نقل و انواع محصولات دیگر مورد استفاده گسترده قرار گرفت.
یکی از ماندگارترین لوگوهای جهان ، توسط پیر دو کوبرتن، Pierre de Coubertin محقق فرانسوی طراحی و اجرا شد، پیر حلقه های به هم پیوسته با رنگهای متفاوت را برای بازی های المپیک در استکهلم طراحی کرد. حلقه ها یکی از نمادین ترین طرح های تاریخ هستند که سمبل اتحاد همه ملت ها و قاره ها بدون تبعیض را به نمایش میگذارند.
عصر طلایی سینما موجی از استودیوهای بزرگ فیلم سازی را به راه انداخت که همگی آرم های متمایز خود را داشتند. از ان زمان تا به امروز، طرح هایی مانند شیر خروشان MGM و کره چرخان یونیورسال قبل از پخش فیلم روی صفحه نمایش ظاهر می شوند.
در نیمه قرن بیستم تلویزیون رفته رفته جایگاه ویژه خود را در بین مخاطبان پید اکرد و
شرکت Bulova Watch اولین شرکتی بود که در تلویزیون تبلیغ کرد. آگهی تبلیغاتی آنها که در طول بازی Brooklyn Dodgers و Philadelphia Phillies با نشان دادن لوگوی شرکت پخش شد، ساعت ها در آن زمان در مجموع 4 تا 9 دلار قیمت داشتند.
در نیمه قرن بیستم دقیقا چند سالی پس از پایان جنگ جهانی و رشد صنایع فست فودهای زنجیره ای مانند مک دونالد و برگر کینگ در سراسر آمریکا محبوب شدند. اکثر این رستوران ها از رنگ قرمز در لوگوی خود استفاده می کنند زیرا حس فوریت و الزام را برانگیخته و اشتهای ما را افزایش می دهد.
قرن بیستم را میتوان قرن مدرنیته خواند .ما شاهد پیدایش انواع جنبش های هنری هستیم که از طرح های شلوغ و پر زرق و برق به سمت سادگی و خلاصه گویی میروند.
سمبلیسم و مینیمالیسم فرزندان این قرن عستند که بر سادگی و غیر مستقیم بودن پیام در اثار اصرا میورزند.
لوگوی بانک چیس Chase که توسط تام گیسمار Tom Geismarطراحی شد، یکی از اولین شرکت های آمریکایی بود که از نمادی انتزاعی به عنوان لوگوی خود استفاده کرد. Geismar می خواست نمادی پر قدرت خلق کند که بتوان آن را در اندازه کوچک چاپ کرد در حالی که تاثیر قدرتمند خود را حفظ کند.
حتما این لوگو را به خوبی میشناسید. چه حسی در شما ایجاد میکند؟
لوگوی ناسا که توسط Danne & Blackburn در نیویورک طراحی شده است، این لوگو با استفاده از رنگهای مشابه پرچم آمریکا ،حس میهن پرستی را القا می کند. این به نمادی از غرور برای فضانوردان تبدیل شد، به خصوص زمانی که وویجر Voyager یک سال بعد در ماموریت بین ستاره ای خود پرتاب شد.
میلتون گلیزر Milton Glaserلوگوی نمادین “I Love New York” را طراحی کرد تا گردشگری بیشتری را به نیویورک بیاورد. طرح اصلی او روی یک دستمال طراحی شد و به صورت رایگان به وزارت بازرگانی نیویورک ارائه شد. استفاده از رنگهای مشکی و قرمز حس قدرت و مدرنیته را القا میکند.
زمانی که گوگل راه اندازی شد، دنیا کاملاً تغییر کرد. سرگئی برین، Sergey Brin یکی از بنیانگذاران گوگل، لوگوی اصلی را با استفاده از یک برنامه ویرایش رایگان طراحی کرد، اما در نهایت با موفقیت موتور جستجو، رنگ و فونت را تغییر داد.
قرن بیست و یک، قرنی کاملا مدرن و رها شده از هر نوع شلوغی و پیچیدگی
نماد سادگی، روراستی را میتوان در لوگوی فیسبوک مشاهده کرد.امروزه فیس بوک به یک پلتفرم رسانه اجتماعی محبوب تبدیل شده و شرکت ها می توانند برای تبلیغات هدفمند هزینه کنند، به علاوه آرم فیس بوک می تواند در وب سایت های دیگر گنجانده شود تا محتوای اشتراک گذاری شده را تشویق کند.
حال دیگر زمان تغیر لوگوهای قدیمی و پر جزئیات به لوگوی صریح و ساده است.
هرچند ثبات کلید موفقیت است، اما برخی از شرکت ها لوگوی خود را بر اساس هویت برند در حال تحول و مخاطبان هدف خود تغییر می دهند. اینستاگرام نمونه خوبی از برندسازی مجدد است که به درستی انجام شده است
در این چرخه اما پر واضح است که هنر گرافیک عصر ما در حال نزدیک شدن به زمان نیکانمان است.
واضح و ساده است: زمانه ما نمادهایی که به سرعت قابل تشخیص باشند و بدون اتلاف وقت محصول و خدمات شرکت یا حتی سازنده را معرفی میکنند مقبول ترند .
– گریگوری توماس، نویسنده کتاب چگونه لوگوها، نمادها و نمادها را طراحی کنیم